Hur länge håller en takmålning?

Måla om tak

Ett tak som börjar att ha ett slitet utseende behöver inte per automatik vara gammalt och utslitet. Det kan vara färgen som har börjat att mattats av. Att byta ut ett tak kostar mycket pengar, ta hand om det med ny färg istället. Takteam hjälper gärna till – kontakta oss redan idag så berättar vi mer.

Hur länge håller en takmålning?

Takmålning, eller takförsegling som det heter på branschspråk, har en lång livslängd. Både plåt- och betongtak kan målas om. Efter att arbetet är utfört på ett korrekt sätt kommer färgen att hålla och skydda taket i 10–20 år framåt. Måla om ett tak kräver kunskap, erfarenhet och rätt utrustning. Därför rekommenderar vi att anlita proffs för att få ett tak som är får ett nytt skydd vilket kommer att hålla i många år.

För att hitta rätt färg till ditt tak kan du använda vår tjänst färgväljaren. Testa dig fram för att hitta rätt val.

Måla om plåttak

Takteam är diplomerade rostskyddsmålare av plåttak. Vi kan utföra både reparation och underhåll enligt branschpraxis. Arbetet sker utifrån Noxydes föreskrifter för att leverera kvalitet varje gång. En beläggning från Noxyde beräknar att hålla i 15–20 år. Det sker genom att taket tvättas, får en översyn och sedan två lager av Noxyde 175 my färg.

Måla om betongtak

Ett betongtak som får ny färg kommer att ha ett bra skydd i minst tio år. Arbetet sker genom att taket tvättas, kontrolleras så att det är helt och sedan får två lager av Isonit akrylatfärg. 

Efter att taket har målats om kommer det ha ett nytt och fräscht utseende. Exakt hur länge som färgen fortsätter att vara ett gott skydd kommer att påverkas av flera faktorer som:

 • Husets geografiska läge
 • Takets skick sedan tidigare
 • Om taktvätt utförs med jämna intervaller

Vårda och sköt om taket efter att det har målats om för en lång livslängd. Då kommer skyddet att fortsätta vara aktivt under många år.

Förläng takets livslängd – måla om det!

Vårda och ta hand om ditt tak för att undvika det bildas sprickor där vatten kan tränga in. Det kan leda till fukt- och vattenskador som både blir dyrt och är ett omfattande jobb. Husets tak utsätts för stora påfrestningar som solens starka strålar, material som fastnar på taket och risken för påväxt som bildar rötter.

Ytskiktet på ett nytt tak står emot alla påfrestningar, men ytan slits slutligen ner. Då börjar taket att se slitet ut och det kan vara dags för takmålning. Vad kostar det att måla om ett tak? Priset kommer att påverkas av flera saker. Några av dessa är:

  • Takets storlek
   En större yta kostar mer då det går åt mer färg och innebär mer arbete.
  • Utformning
   Komplexiteten på tak skiljer sig åt väldigt mycket. Dess lutning eller andra detaljer som gör att det blir ett mer krävande arbete.
  • Övrigt arbete
   Är det något som behöver lagas innan det är möjligt att utföra arbetet är det en extra kostnad.

Fördelen med takmålning är att du får göra ROT-avdrag på arbetskostnaden. Det går också att jämföra med ett tak som inte får rätt skötsel och behöver bytas ut i förtid. En stor kostnad och ett mycket omfattande arbete. Skulle ditt tak få skador och det tränger in vatten kan kostnaden snabbt skjuta i höjden för reparationer som inte alltid täcks av försäkringen. Ta hand om taket i förebyggande syfte för att undvika att det uppstår mer omfattande problem längre fram.

Måla om ett tak är en stor investering i fastighetens livslängd och välmående. Kostnaden kommer att löna sig över tid och huset får ett trevligare helhetsintryck. Bra att tänka på är att om du vill måla om taket i en helt ny färg än tidigare kan det krävas bygglov, framförallt om du bor i ett detaljplanerat område. För att vara säker kan du kontakta din kommun och få hjälp.

Hur lång tid det tar att måla om ett tak beror naturligtvis på flera saker, men räkna med ett par arbetsdagar. Det finns privatpersoner som väljer att måla om taket själv, men det är inget vi rekommenderar. Att arbeta på tak är riskfyllt och kräver rätt utrustning, utbildning och kunskap. Målning av tak är ett hantverk och behöver utföras på ett korrekt sätt för att få rätt effekt.  

Första steget till att måla om tak är vi kommer ut och gör en kostnadsfri besiktning. Då kan vi utgå ifrån ditt taks behov och förutsättningar. Utifrån det kan vi lämna en offert som du kan ta ställning till.