Kan man tvätta fasad med högtryck?

Tvätta fasaden på rätt sätt

Att ta hand om fasaden på rätt sätt är avgörande för en lång livslängd. Det går att tvätta fasaden själv, men det är jobb och kräver rätt utrustning. Takteam har rätt kunskap och utrustning – vi hjälper gärna till. Varmt välkommen att kontakta oss för att boka in en kostnadsfri besiktning. I samband med den kan vi lämna en offert på vad arbetet skulle kosta att utföra.

Kan man tvätta fasad med högtryck?

Hur går det egentligen till att tvätta fasaden? En vanlig fråga är om det går att tvätta fasaden med hjälp av en vanlig högtryckstvätt. Svaret är att en högtryckstvätt kan orsaka mycket skada på fasaden. Det höga trycket kan bidra till att färgen lossnar eller till och med skador uppstår. Istället för en ren fasad kan du stå där med sprickor som behöver åtgärdas.

Takteam använder därför specialanpassade enheter vid fasadtvätt. Vi använder en skonsam borste med avjoniserat vatten vilket gör att det inte krävs ett högt tryck. Vattnet innehåller inget kemikaliskt medel och är fritt från exempelvis kalk och salt. Den höga ytspänning som vattnet har gör att det på ett naturligt sätt löser upp all beläggning som finns. Det ger oss möjligheten att rengöra fasaden på ett sätt som är snällt mot både materialet och naturen.

Kan man tvätta fasaden med diskmedel? Det går till viss del att använda diskmedel för att lösa upp ytlig påväxt. Då är det viktigt att använda ett miljövänligt diskmedel som inte kommer att skada miljön. Att tvätta fasaden med Yes är därför inte bra, då den produkten inte är miljömärkt. Bäst är då att använda en miljömärkt produkt i kombination mer någon form av rotborste för att mjukt arbeta på fasaden. För att få en skinande ren fasad krävs en stor arbetsinsats.

Nackdelen är att endast den ytligaste smuts kommer att lossna. Finns det påväxter som letat sig längre ner i konstruktionen behövs en annan typ av åtgärd. Det visar sig normalt av att det fortfarande finns massor av svarta prickar finns kvar. Då måste en anti-algbehandling användas som tränger djupare ner och även tar död på rötterna. Vid en anti-algbehandling behöver du alltså göra om hela processen och hoppas att det får bort all beläggning. Lyckas det inte kommer du ändå vara i behov av att anlita professionell hjälp.

Väljer du att anlita Takteam till att tvätta och rengöra din fasad kan du vara säker på att arbetet utförs noggrant och ner på djupet. När vi lämnar en fastighet är ytan skinande ren och har närmast ett helt nytt utseende. 

Anlita för fasadtvätt

Det går absolut att tvätta fasaden själv. Arbetet är tidskrävande och kan innebära att du måste upp på högre höjd. För att vara helt säker på att också djupare beläggningar har avlägsnats i samband med arbetet krävs viss erfarenhet och kunskap.

Vi rekommenderar därför dig att anlita för att utföra fasadtvätt. Några av fördelarna med att anlita Takteam till att tvätta din fasad är:

 • Lång erfarenhet
  Vi har ett team med erfarna medarbetare som kan vårda och ta hand om en fasad med bästa resultat varje gång.
 • 100 % miljövänligt
  Takteam är en Grön-fri entreprenör vilket innebär att vi värnar extra mycket om miljön. Vid en fasadtvätt använder vi inte kemikalier, utan endast avjoniserat vatten.
 • Använd ROT-avdrag
  Fasadtvätt ingår under de tjänster som du har rätt att göra ROT-avdrag på. 
 • Vi arbetar tyst
  De teleskopiska borstar vi använder behöver inte högt tryck vilket gör att de är mycket tyst. Vi når dessutom högt och behöver sällan använda skylift – ett minimalt störningsmoment för både dig och dina grannar.

Att anlita för fasadtvätt kostar pengar, men det kostar pengar och tar tid att utföra jobbet själv. En fasad som mår bra är en investering i hela fastigheten. Livslängden ökar och den fortsätter att vara ett bra skydd året runt.

Vad händer om du låter all påväxt vara kvar på ytan? Påväxt på ytan drar till sig fukt och väta. I fukt trivs alger och mögel. Det är bilder rötter som letar sig ner i fasaden. Rötter kan orsaka sprickor, framförallt vintertid då de expanderar. Eftersom att de binder fukt ökar risken för att det ska bli fuktskador även invändigt i bostaden.

Tvätta rent fasaden med jämna intervaller för att fortsatt behålla dess goda skick. I samband med att vi tvättar din fasad kan vi också ge en uppskattning om när det är dags att på nytt rengöra ytan. Är fastigheten belägen vid havet eller har färg som börjat att flagna kommer du sannolikt vara i behov av att rengöra den oftare.