Hur lång tid tar det att tvätta ett tak?

Hur lång tid tar det att tvätta ett tak?

För att behålla ett välmående tak måste man tvätta tak. Taket har en otroligt viktig och skyddande funktion för hela fastigheten. Det ska förhindra att vatten tränger in i byggnaden och behöver därför vårdas på rätt sätt. Takteam är proffs på tak och vi tar hand om ditt tak på rätt sätt. Välkommen att kontakta oss så berättar vi mer!

Ta hand om ett tak

Tak som sköts om på rätt sätt har en lång livslängd. Att tvätta taket innebär att förebygga dyra och omfattande skador i en fastighet. Vi rekommenderar att du gör en översyn av taket minst en gång om året, gärna två. Ha det som rutin att gå igenom taket vår och höst för att kunna agera förebyggande.

Vid en översyn kan du upptäcka både skador och beläggningar. Vi kommer gärna och utför en kostnadsfri bedömning av ditt tak. Då kan vi bedöma om det är dags att göra en taktvätt eller om du kan vänta till nästa år.

En taktvätt är viktig att utföra av flera anledningar. Några av dessa är:

 • Få bort material från taket
  Löv, barr och annat material som blir kvar på ett tak hindrar vatten från att rinna av. Vatten som blir stillastående på taket skapar stora påfrestningar och slitage.
 • Avlägsna mossa, alger och lavar
  Mossa, alger och lavar bildar rötter som tränger ner i taket. Rötterna kan leda till att taket får sprickor och vatten kan ta sig in i byggnaden.
 • Taket ser vackrare ut
  Ett nytvättat tak får ett vackert utseende som bidrar till ett bättre helhetsintryck. Kan bidra till en värdeökning.
 • Förlänger takets livslängd
  Tak som mår bra kommer också att ha en lång livslängd. Att byta ut till ett helt nytt tak är mycket jobb och dyrt. Ta hand om ditt befintliga tak istället.  

Det finns inget krav på att taktvätt måste utföras av en fastighetsägare, men det finns många fördelar med det. Att sköta om ditt tak minskar risken för skador och bidrar till en lång livslängd. Över tid kan det vara lönsamt ekonomiskt att ta hand om ditt tak. Så svaret är nej, du måste inte tvätta ditt tak. Men då ökar risken för mossa, sprickor vilket leder till ökad risk för fukt- och vattenskador.

Hur tvättar man tak?

Vid en taktvätt börjar vi alltid med att göra en kostnadsfri bedömning. Takets material och skick avgör hur arbetet kommer att utföras. Material är i behov av olika typer av behandlingar för att må bra. Nedan beskriver vi kort de typ av tak vi utför arbete på, mer detaljerad beskrivning finns på respektive sida.

Betongtak

Ångtvättas med 110-gradigt vatten och tryck på 500 bar med en specialbyggd enhet. När taket är rent utgörs en anti-algbehandling för att även djupare rötter ska lossna och trilla av. Slutligen appliceras två lager akrylatfärg vid behov för att skapa ett nytt ytskikt på betongtaket.

Tegeltak

Specialanpassad enhet med varmvatten och roterande munstycke får taket rent på ett skonsamt sätt. Antialgbehandling på tegeltak utförs så att all eventuell rotbildning försvinner. Slutligen kan Isonit Hydro appliceras som skapar ett nytt skyddande ytskikt på taket.

Papptak

Rengörs genom att utföra en anti-algbehandling. Det får påväxt att trilla av inom 3–6 månader och bidrar till ett välmående papptak.

Plåttak
Spolas rent med en vattenbläster på 500 bar som får all gammal färg och smuts att lossna. Slutligen kan två lager färg sprutas på. Noxyde 175 my är framtaget för plåttak och kommer att ge ett bra skydd under många år.

Hur lång tid det tar att tvätta ett tak beror på flera saker. Storleken på taket kommer att påverka hur mycket jobb det är för att få det helt rent. Skicket på taket, hur mycket beläggningar som finns och om det behöver lagas något påverkar också.

För att få ett så bra svar som möjligt är du varmt välkommen att kontakta oss. Då kan vi lämna en offert på arbetet utifrån ditt tak. Vi kan på plats göra en bättre bedömning och lämna rekommendation om när du bör boka tid för en ny taktvätt.